Groene ontlasting kind

Vooral bij jonge kinderen waar het maag-darm stelsel en de spijsvertering nog niet optimaal ontwikkeld is kan groene ontlasting vaak voorkomen. Dat kan te maken hebben met voedingsmiddelen zoals groene blad- en koolsoorten of fruit, maar bij jonge kinderen ook door een voedselvergiftiging of een parasiet. In het laatste geval is het vaak de Giardia Lamblia parasiet. Dit is met een antibiotica kuur gemakkelijk te bestrijden. Voedselvergiftiging kan ook heel goed een mogelijkheid zijn. Omdat het maag-darm stelsel bij een kind veel gevoeliger is kan het soms minder goed overweg met de bacteriën en gifstoffen (toxines) in het voedsel.

De toxines worden achtergelaten door de bacteriën. Bekende bronnen van voedselvergiftiging zijn kip en eieren, maar ook andere soorten vlees. Zelfs groenten en fruit kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken die de groene ontlasting bij een kind kan verklaren. Meestal trekt een voedselvergiftiging binnen een paar dagen weer weg, maar let wel op bij jonge kinderen. Uitdroging komt vaak voor bij kinderen met een voedselvergiftiging. Zorg ervoor dat ze de hele dag door goed drinken om uitdroging te voorkomen.

Groene ontlasting kind: wanneer naar de dokter?

We maken hier een onderscheid tussen. Voor een baby met groene ontlasting gelden andere regels. Kinderen onder de 5 jaar moeten extra in de gaten gehouden worden. Vaak is het bij een jong kind met groene ontlasting moeilijk om precies te achterhalen of er meer klachten meespelen. Als uit het communiceren en observeren blijkt dat er ook andere klachten meespelen is het verstandig om na 1 dag in ieder geval contact op te nemen met de huisarts. Oudere kinderen kunnen vaak prima aangeven of ze de groene ontlasting in combinatie met andere klachten hebben. Als de klachten voor deze groep niet binnen 2 a 3 dagen verdwenen zijn is het ook aan te raden om medisch advies in te winnen voor groene ontlasting van uw kind.