Groene ontlasting baby

De eerste keer dat uw baby groene ontlasting heeft kan best even schrikken zijn. Als uw kind net geboren is heeft het vaak donker groene ontlasting. Dit wordt meconium genoemd en heeft zich tijdens de zwangerschap verzameld in de darmen van de baby. Na enkele dagen zal de groene slijmerige ontlasting van de baby weer de normale kleur krijgen. Het maag-darm stelsel van de baby is nog niet helemaal ontwikkeld. Gedurende de eerste maanden zal een baby veel verschillende soorten ontlasting kunnen krijgen. Voor een baby die borstvoeding krijgt is groene slijmerige ontlasting van de baby heel normaal. Als er verder geen andere klachten zijn hoeft u zich nergens zorgen om te maken.

Een baby die in plaats van borstvoeding juist flesvoeding krijgt zal veel minder vaak groene ontlasting krijgen. Als de baby overgaat op vaste voeding zal de groene ontlasting vanzelf weer bijtrekken tot de normale lichtbruine kleur van ontlasting. Aangezien het maag-darm stelsel nog volop in ontwikkeling is gebeurd het bij baby’s wel veel sneller dat het eten van groene groenten of fruit weer kan leiden tot groene ontlasting. Ook als de baby wat ouder is kan groene ontlasting nog geregeld voorkomen.

Groene ontlasting baby met klachten

Een baby van 4 maanden met groene ontlasting komt geregeld voor. Het is wel verstandig om te letten op eventuele andere klachten:

  • Eet en drinkt de baby normaal?
  • Slaapt de baby goed?
  • Heeft de baby geen last van winderigheid of kramp?

Als één van de bovenstaande klachten wel voorkomen is het verstandig om medisch advies in te winnen. De kans dat uw baby groene ontlasting heeft in combinatie met één van de bovenstaande klachten is heel klein. Groene ontlasting bij een baby komt veel voor en is, als er geen andere klachten meespelen, niks om zorgen over te maken.